El mató amb mel és un dels plats
més emblemàtics de la cuina tradicional de Catalunya des del S.XIX. Aquestes
postres típiques d’aquesta comunitat autònoma s’elaboren amb llet sencera,
llimones i mel.
La proposta didàctica s’adreça a
infants de 5 anys i consisteix en treballar un patrimoni gastronòmic per tal de
connectar amb el medi social, on primerament es formularan preguntes als
nens/es per identificar els seus coneixements previs, després se’ls explicarà
la història d’aquest aliment (origen, producció, consum, valors nutritius...)
i, finalment, s’elaborarà la recepta de mató amb mel.
Pel que fa a la posada en
pràctica, es distribuirà el grup-classe en petits grups i cada membre tindrà
una tasca concreta. Un membre del grup posarà la llet a l’olla per poder-la
bullir, un altre farà el suc de llimona i l’afegirà, un altre remourà la llet
perquè qualli, un altre el colarà amb el drap per treure el xerigot del mató i
l’últim el posarà a un pot per ficar-lo al frigorífic de la cuina per
posteriorment afegir-li la mel.
A través de la implementació a
l’aula d’aquest patrimoni i la elaboració de la recepta, es dóna la
possibilitat als infants de comparar els ingredients i la seva procedència
(vaca i abella) els beneficis nutritius, el procés d’elaboració, el preu, etc.,
d’un aliment saludable com és el mató i d’uns altres com poden ser els
productes industrials, els quals es caracteritzen pels àcids grassos saturats i
estan molt presents en la dieta dels infants dels segle XXI, consum que els
comporta problemes de salut.
Aquest és l'enllaç per veure tota l'activitat: https://drive.google.com/open?id=0B2Cm5liFmLDNX3BhN05VUTcwaEU
No hay comentarios:
Publicar un comentario